Laguna - Bukmarker - Održana promocija knjige „Poslednji potez“ Ivana Ivanjija [video] - Knjige o kojima se priča
VestiIntervjuiPromocijeAkcijeKnjiževni klubPrikazi#knjigoljupci#TriRajkeVideoKolumneNagradeKalendar

Održana promocija knjige „Poslednji potez“ Ivana Ivanjija [video]

Promocija knjige „Poslednji potez“ Ivana Ivanjija održana je 12. marta u Delfi Caféu u SKC-u. O delu koje nudi originalan i svež pogled na prelomne događaje oko Drugog svetskog rata pored autora govorili su pisac Pavle Zelić, novinar Miloš Vasić i urednica izdanja Jasmina Radojičić.



„Poslednji potez“ je kapitalno delo vrhunskog pripovedača Ivana Ivanjija. To je hronika jedne banatske jevrejske porodice kroz pet generacija, koja sticajem okolnosti četiri puta menja svoje prezime. Priča počinje u Austrougarskoj sredinom XIX veka, vodi kroz Prvi svetski rat i borbe u Albaniji, Kraljevinu SHS i Jugoslaviju, Nemačku između dva rata, okupaciju Jugoslavije, Jugoslaviju posle rata, njen raspad, pa sve do današnjih dana. Pojedine epizode se događaju u Austriji, Velikoj Britaniji i Kini.



„Ideja za knjigu rođena je u Beču. Sedeći u jednom društvu sasvim slučajno povela se priča o masonima i nakon te priče želeo sam da pišem o njima. Međutim, nije se sve dešavalo onako kako sam ja to zamislio. Junaci nisu hteli da se drže onoga što sam im ja predvideo, pa sam nastavio da pišem i sam radoznao gde će me ta priča odvesti. U ovom delu nema autobiografskih momenata. U romanu se javljaju i istorijske ličnosti kao Moša Pijade, Vladimir Velebit, Vladislav Ribnikar, nemački esesovski pukovnik Hetl i drugi. Dosta pažnje sam ipak posvetio masonima, čija je uloga u svim događajima koje opisujem prilično velika“, ispričao je autor.



„Ivan Ivanji je na maestralan način stvorio značajan roman srpske književnosti lomeći sudbinske istorijske poteze preko leđa muškaraca i žena iz jevrejske porodice Rotbart, odnosno Radvanji, odnosno Radvan. Ti ljudi su menjali prezimena i imena kako su ih političke i ratne okolnosti nagonile, rizikujući sve da bi ostali dosledni svojim idealima“, rekao je pisac Pavle Zelić. On je istakao da su svi junaci vrlo opipljivi, životni, aktivni sudionici svega što im se događa, da je sve te likove trebalo preplesti sa događajima u istoriji koji se ne smeju menjati i da su oni upravo zbog toga postali još zanimljiviji.



„Masoni se retko pojavljuju u srpskoj prozi i mislim da je Ivanji prvi put na pravi način dotakao pitanje masonerije kod nas. Mogu da kažem da su likovi vrlo uverljivi i da se iz ove knjige vidi životno i diplomatsko iskustvo Ivana Ivanjija što smatram veoma važnim“, zaključio je novinar Miloš Vasić.



Jasmina Radojičić je istakla da „Poslednji potez“ nesumnjivo roman velikog epskog naboja ali da je nju fascinirao autorov izuzetan osećaj za detalj. „Ivanji ne odustaje od detalja i to ovu priču čini uverljivom i istinitom. Ovo delo se bavi univerzalnom temom na način koji je blizak svima nama i između ostalog i u tome se krije njegova veličina“ objasnila je Jasmina Radojičić.



Roman„Poslednji potez“ možete kupiti u svim knjižarama Delfi, Laguninim klubovima čitalaca, onlajn knjižari www.delfi.rs i na sajtu www.laguna.rs.

  • laguna
  • laguna
  • laguna
  • laguna
  • laguna
  • laguna
  • laguna
  • laguna
  • laguna
  • laguna


Podelite na društvenim mrežama:

Povezani naslovi
dečji dani kulture od 5 do 7 aprila u igri sa knjigom  laguna knjige Dečji dani kulture od 5. do 7. aprila – U igri sa knjigom!
27.03.2024.
I ovog aprila deca se najlepše druže sa knjigom, i to u okviru Dečjih dana kulture, još jedne manifestacije koja promoviše knjigu i čitanje na najlepši način: kroz igru i zabavu! Dečji dani kul...
više
infuzija čoveku koji posustaje predstavljene canetove ukrštene reči  laguna knjige Infuzija čoveku koji posustaje – predstavljene Canetove „Ukrštene reči“
27.03.2024.
Da je poezija u modi potvrdila je promocija prve poetske zbirke Zorana Kostića Caneta „Ukrštene reči“, koja je održana u Velikoj sali SKC-a 26. marta. Pored autora, učestvovale su književnica Ivana Di...
više
promocija romana vaskrsenje vukašina milićevića laguna knjige Promocija romana „Vaskrsenje“ Vukašina Milićevića
20.03.2024.
U četvrtak 28. marta od 18 sati u kafeteriji Bukmarker knjižare Delfi SKC biće predstavljen roman Vukašina Milićevića „Vaskrsenje“.   O knjizi će, osim autora, govoriti i Igor Perišić, knji...
više
nedeljnik u knjižarama delfi laguna knjige Nedeljnik u knjižarama Delfi
27.02.2024.
Novi broj lista Nedeljnik je na kioscima, a od petka ga možete kupiti za samo 29 dinara u svim knjižarama Delfi širom Srbije uz kupovinu bilo koje Lagunine knjige, knjige drugih izdavača ili proizvoda...
više

Naš sajt koristi kolačiće koji služe da poboljšaju vaše korisničko iskustvo, analiziraju posete sajtu na sajtu i prikazuju adekvatne reklame odabranoj publici. Posetom ovog sajta, vi se slažete sa korišćenjem kolačiča u skladu sa našom Politikom korišćenja kolačiča.