Laguna - Bukmarker - Kraj je blizu - Knjige o kojima se priča
VestiIntervjuiPromocijeAkcijeKnjiževni klubPrikazi#knjigoljupci#TriRajkeVideoKolumneNagradeKalendar

Kraj je blizu

Poznati fizičari širom sveta listom vrše samoubistva. Svoje živote su posvetili fizici, ali sada, krajem dvadesetog veka obuzelo ih je razorno oboljenje: skepsa. Sumnjaju u domete nauke, čini im se da je istorijski dostigla svoj vrhunac. Pojavljuje se misteriozno udruženje Granice nauke koju čine respektabilni članovi naučne zajednice. Oni pokušavaju da pomoću teorije predvide granice same nauke.Fizika još od druge polovine dvadesetog veka polako gubi konciznost koju je imala u vreme klasičnih teorija. Teoretički modeli postaju sve komplikovaniji, sve neodređeniji i neshvatljiviji. Nauka postaje sve više eksperimentalna, sve više nalikuje na fikciju. Poput ovog romana koji čitamo – Problem tri tela.

Kriza nauke poklapa se sa toplotnom smrću univerzuma. Da li su zakoni fizike postali mrtvo slovo na papiru?

Baš u takvom apokaliptičnom ambijentu dolazi signal sa nebesa. Postoji čitava jedna drevna civilizacija koja je postojala daleko pre nas. Naravno, superiorna, koja gleda na ljude kao na epizodne pojave za univerzum. Zovu se Trisolarijanci. Dolaze, a jedna naučnica šalje kontrasignal u nebesa: dođite, uništite sve.

Zar se iskonska priroda stvari oglušuje o zakone? Zar je poredak našeg sveta samo privremeni ekvilibrijum u nekom neznanom kutku kosmosa? Mali vir u nabujaloj matici haosa?

Ova naučnica je izdanak prestižne porodice teorijskih fizičara. Njen otac je ugledni naučnik koji je stradao tokom Kulturne revolucije jer je, sa aspekta Komunističke partije, predavao revizionističke – propagandne, zapadnjačke – naučne teorije: poput teorije relativiteta i Velikog praska. Njegova žena je obmotala crvenu vrpcu oko svoje mišice dok je on stradao naočigled javnosti u ime nauke kojoj je posvetio svoj život. Njegova mlada ćerka završila je na marginalnim istraživanjima u stepama Unutrašnje Mongolije. Uvek pod budnim očima Partije.

Sada njegova ćerka odlučuje o sudbini ne samo zajednice koja ju je odbacila nego i celog sveta. Ona neće stradati u ime nauke. Njena osveta ima kolosalne razmere, njen pravednički bes zapaliće ceo kosmos.

U digitalnom interfejsu u kome su korisnička imena pozajmljena od istorijskih ličnosti iz dinastije Džou, filozofija se meša sa digitalnim paralelnim svetom kojim vladaju misterije i zakoni fizike našeg sveta dovedeni do teorijskog ekstrema. Tamo ćemo saznati postavku Problema tri tela.

Pre nego što će izaći iz igre, Vang Mijao se zaustavi i osmotri komete koje su jezdile po nebu. Tri nebeska tela kretala su se preblizu jedno drugom, pa su im se zbog toga putanje preplitale i na trenutak se učinilo da one u stvari plešu nad kosmičkim ponorom.

Šta ako Sunce koje viđamo svakog dana zapravo nije samo jedno kosmičko telo, već tri koja viđamo u različitim razdobljima? Šta ako naš svet ima tri Sunca koja međusobno interaguju gravitacijom, što njihove putanje čini nepredvidivim? Kada planeta kruži oko samo jednog Sunca, nalazi se u periodu mira. Ali ako dodamo još jedno ili dva Sunca, ona luta između tri gravitaciona polja koja je rastržu, i ulazi u razdoblje haosa. Izdaleka, dva Sunca izgledaju kao obične komete. Uglavnom ih ni ne vidimo, sem ono jedno koje je dovoljno blizu da hvatamo njegov plam. Šta ako su na našoj planeti postojale mnoge i mnoge ljudske vrste koje su postojale do trenutka dok tri Sunca nisu prigrlila planetu?

Na nebu se razaznaju dve komete. Šta će se desiti kada sunčevi trijumvirat zagospodari sadašnjim svetom?

U nasumičnom spletu kosmičkih slučajnosti – koje su jednom iznedrile i Veliki prasak – moć kretanja tri kosmička tela dovela je u neposrednu vezu planetu Zemlju i Trisolarijance, ugrožene nepredvidivošću kretanja tri tela. Oni su „dehidrirali“ kao evolutivni odgovor na život između tri planete – oni su sačinjeni od vlaknaste mase. Žele da se izbave iz pakla tri Sunca. Oni šalju flotu na našu planetu.

Nauča javnost deli se na one koji pokušavaju da spasu planetu, i one koji su prigrlili uništenje koje donosi drevnija i opasnija civilizacija čak i od kineske, čak i od ljudske.

Reakcionarna politika moderne nauke dovešće do kraja nama poznatog sveta i fizičkih zakona. Fjužn fizike, teorijskih postavki i praktične interesne politike velikih sila koje oblikuju naučna istraživanja. Ovo je knjiga o onome što pokreće naš svet, što može lako da nas odvede u uništenje.

Autorka teksta: Nevena Milojević


Podelite na društvenim mrežama:

Povezani naslovi
koji pisci bi bili dobri partneri  laguna knjige Koji pisci bi bili dobri partneri?
20.04.2021.
Dok pisci najčešće jasno artikulišu ljubav i romantiku u svojim delima, njihovi lični životi su mnogo šarolikiji. Pogledajmo koji pisci bi bili dobri i loši partneri... Foto: unsplash.com Do...
više
nova gusarska avantura nila gejmena i krisa ridla laguna knjige Nova „gusarska avantura“ Nila Gejmena i Krisa Ridla
20.04.2021.
„Gusarski gulaš“, rimovana pričica, još jednom je ujedinila Nila Gejmena i Krisa Ridla. Nil Gejmen iskopao je priču koju je prvi put napisao na parčetu papira pre više od deset godina i iskoristio ...
više
poslastica za ljubitelje epske fantastike komplet bajka nad bajkama  laguna knjige Poslastica za ljubitelje epske fantastike – komplet „Bajka nad bajkama“
20.04.2021.
„Bajka nad bajkama“ Nenada Gajića je velika saga u kojoj se prepliću zagonetke, misterije, borbe i iznenađujući obrti kroz fantastične događaje s neizvesnim ishodom, u svetu koji nastanjuju zadivljuju...
više
ko kaže da se ne može sve prepustiti slučaju kako novčić kaže u prodaji od 23 aprila laguna knjige Ko kaže da se ne može sve prepustiti slučaju? „Kako novčić kaže“ u prodaji od 23. aprila
20.04.2021.
Džoš ostaje bez devojke, stana i posla u novogodišnjoj noći. Skrhan, probija se kroz more ljudi koji slave na londonskim trgovima kako bi uhvatio poslednji autobus do nedođije u kojoj njegovi roditelj...
više

Naš sajt koristi kolačiće koji služe da poboljšaju vaše korisničko iskustvo, analiziraju posete sajtu na sajtu i prikazuju adekvatne reklame odabranoj publici. Posetom ovog sajta, vi se slažete sa korišćenjem kolačiča u skladu sa našom Politkom korišćenja kolačiča.