Laguna - Bukmarker - 5 stvari koje pisci rade, a koje nerviraju čitaoce - Knjige o kojima se priča
VestiIntervjuiPromocijeAkcijeKnjiževni klubPrikazi#knjigoljupci#TriRajkeVideoKolumneNagradeKalendar

5 stvari koje pisci rade, a koje nerviraju čitaoce

Čitanje sa preterano kritičkim stavom može da upropasti uživanje u čitanju, ali tako pisanje postaje kvalitetnije. Dijana Kabinijan pronašla je pet stvari o kojima bi trebalo dvaput da razmislite pre nego što postanu deo vašeg romana.



Ponekad je teško biti pisac i čitalac, jer posmatranje romana na kritički način ume da upropasti uživanje. Ali upravo čitanje je ono što naše pisanje čini boljim. Tokom godina sam primetila neke sličnosti između dela koja me u najboljem slučaju iritiraju, a u najgorem nateraju da izgubim interesovanje i prestanem da čitam. Bez određenog redosleda, evo pet stvari koje rade pisci fikcije, a koje čitaocima idu na živce:

1. Koriste imena likova koje je nemoguće izgovoriti.

Na primer, imena poput Bxijkrnk. Ako vidim ovakvo ime u romanu, samo preletim pogledom preko njega. Taj lik za mene ostaje samo B. Cenim raznovrsnost u književnosti, ali ako nameravate da privučete publiku koja govori engleski jezik, držite se imena koje čitaoci mogu da izgovore. Ili barem objasnite u fusnoti kako se to ime čita, kako čitaoci ne bi preterano usporavali u čitanju ili potpuno odustajali.

2. Koriste imena likova koja su previše slična.

Čitaoci se zbune ako imate likove sa imenima koja su previše slična. Ako u romanu imate Bobija, Boba i Boa, definitvno ću odustati od čitanja ako moram prečesto da se vraćam da bi dokučila o kome se trenutno radi.

3. Pišu prelepe opise, ali ne mnogo više od toga.

Ove godine sam čitala nekoliko knjiga u kojima sam odmah videla da autor ume da piše. Odlično su opisivali ambijent i učinili su da se osećam kao da se nalazim na mestu koje opisuju. Lepo su opisivali izgled i ponašanje likova. Ali nisu me naterali da se vežem za likove, što mi je kao čitaocu od suštinskog značaja. Nikakvi prelepi opisi ne mogu da nadomeste to što mi likovi nisu bitni.

4. Previše eksperimentišu sa strukturom.

„Umiruća, Erl i ja“ Džesija Endruza je odličan primer kreativne strukture koja mi se, kao čitaocu, dopada. Endruz odlično koristi liste i stavke u svom pisanju. Međutim, kreativnost u strukturi je promašaj ako je suviše komplikovana da biste je ispratili. Na primer, ako imate deset likova sa ulogom naratora, čitaocu će biti teško da održi pažnju. Isto tako, nisam zaljubljenik u likove iz čije perspektive se odvija naracija, a posvećeno im je samo jedno poglavlje. Ako se desti tako nešto, zapitam se zašto taj lik uopšte postoji.

5. Probijaju četvrti zid.

Kada autor stalno daje neke komentare čitaocu ili vam kroz likove objašnjava nešto, to me potpuno izbaci iz priče. Na primer, trenutno radim na rukopisu u kome je jedan od glavnih likova Filipinac. Često ga u tekstu oslovljavaju sa „anak“ zato što mnogi roditelji na Filipinima iz milošte tako oslovljavaju svoju decu. Međutim, on nikada ne objašnjava čitaocu šta znači ta reč (tj. ne probija četvrti zid). Verujem da je čitalac dovoljno pametan da sam to zaključi.

Autor: Dijana Kabinijan
Izvor: writersdigest.com
Prevod: Borivoje Dožudić


Podelite na društvenim mrežama:

selimiru raduloviću uručena nagrada meša selimović  laguna knjige Selimiru Raduloviću uručena nagrada „Meša Selimović“
16.04.2024.
U utorak 16. aprila na Kosančićevom vencu u Beogradu, na mestu nekadašnje Narodne biblioteke, pesniku Selimiru Raduloviću svečano je uručena prestižna nagrada „Meša Selimović“ za pesničku zbirku „Zapi...
više
to blurb or not to blurb nije sve amazing, surprising i breathtaking ili  laguna knjige To blurb or not to blurb: Nije sve amazing, surprising i breathtaking... ili?
16.04.2024.
U moru fenomenalne, sjajne, spektakularne i književnosti koja oduzima dah, postavlja se pitanje: to blurb or not to blurb? Prenosimo vam sjajan tekst koji je objavljen na hrvatskom književnom prortalu...
više
20 popusta za predavanje huana pabla eskobara laguna knjige 20% popusta za predavanje Huana Pabla Eskobara
16.04.2024.
Huan Pablo Eskobar, autor knjige „Moj otac Pablo Eskobar“, poznat i pod imenom Sebastijan Marokin, predavač, pisac, arhitekta, dizajner i sin ozloglašenog Pabla Eskobara, u četvrtak 9. maja u MTS dvor...
više
promocija romana moja ljubav nikola tesla u rumi laguna knjige Promocija romana „Moja ljubav Nikola Tesla“ u Rumi
16.04.2024.
U Gradskoj biblioteci „Atanasije Stojković“ u Rumi, u sredu 17. aprila od 18 sati, biće predstavljen roman Ane Atanasković „Moja ljubav Nikola Tesla“. A već narednog dana, 18. aprila, takođe od 18 sat...
više

Naš sajt koristi kolačiće koji služe da poboljšaju vaše korisničko iskustvo, analiziraju posete sajtu na sajtu i prikazuju adekvatne reklame odabranoj publici. Posetom ovog sajta, vi se slažete sa korišćenjem kolačiča u skladu sa našom Politikom korišćenja kolačiča.