Laguna - Bukmarker - Dečji dani kulture otvoreni „Uspavankom za miša“ [video] - Knjige o kojima se priča
VestiIntervjuiPromocijeAkcijeKnjiževni klubPrikazi#knjigoljupci#TriRajkeVideoKolumneNagradeKalendar

Dečji dani kulture otvoreni „Uspavankom za miša“ [video]

Dečji dani kulture, manifestacija koju u čast dečje književnosti organizuju izdavačka kuća Laguna i lanac knjižara Delfi, otvoreni su danas na svečan način, promocijom knjige „Uspavanka za miša“ Jelice Greganović, koju je predivno ilustrovao Dobrosav Bob Živković. Osim autorsko-ilustratorskog tandema, mnogobrojnim posetiocima Delfi Caféa obratila se i spisateljica i novinarka Gorica Nešović, koja se na ovoj promociji našla u ulozi moderatora.



U razgovoru punom smeha, podjednako zanimljivom brojnim prisutnim roditeljima i deci, govornici su se prisetili svojih detinjstava i uspavanki koje su njima čitane. Bob se tako setio dana kod bake, u jednom selu u blizini Pirota, dok se Gorica Nešović prisetila čuvene „Uspavanke za bebe“ koja se u večernjim satima emitovala na radio stanici Studio B i ponekad je budila upravo zaspalu decu.

Knjiga koju odlikuju kratke i jasne rečenice i prepoznatljivi crteži Boba Živkovića je za samo nekoliko dana osvojila mnoge roditelje, a njihovim mališanima priuštila najlepši put do bezbrižnih snova, o čemu svedoče brojne fotografije usnule dece koje je od zadovoljnih čitalaca dobila Jelica Greganović. Autorka je istakla da je pisanje za decu mnogo teže od pisanja za odrasle.

„Lako je pisati za odrasle – svejedno vam je da li oni imaju trideset ili šezdeset godina. Pisanje za decu je mnogo teže, jer morate uzeti mnogo stvari u obzir, jer nemaju sva deca istog uzrasta isti fond reči. Zato sam sa posebnom pažnjom pristupila pisanju „Uspavanke za miša“, za koju sam veoma srećna zbog toga kako je ispala. Osim uspavanke, koja je prava pravcata uspavanka, Bob je crtežima ispričao priču, i u njegovim ilustracijama ima toliko detalja, koje će deca otkrivati postepeno, kako budu rasla.“



Autorka je istakla da je posebno srećna zbog toga što je njena jubilarna deseta knjiga upravo knjiga za decu, kao i zbog samog izgleda i kvaliteta izdanja.

„Sigurna sam da smo zajedno napravili sjajnu knjigu, obratili smo pažnju i na veličinu i oblik slova, kako bi ona bila lako čitljiva i jasna. Uspavanke moraju da imaju i jednoličan ritam i puno šuškavih samoglasnika, kako bi bile što više uspavljujuće, pa ova knjiga sadrži i to, uz mnogo simpatičnih detalja u Bobovim crtežima.“

Gorica Nešović je na prepoznatljiv način pročitala celu „Uspavanku za miša“ i izmamila poneki zev najmlađih, dok je Bob na tabli nacrtao glavnog junaka ove knjige i na taj način oduševio prisutne.



Dečji dani kulture nastavljaju se tokom vikenda, u svim Delfi i Laguninim klubovima čitalaca, koji se nalaze u Beogradu, Nišu i u još 20 gradova u Srbiji, kao i u Laguninim klubovima u Bosni i Hercegovini (Banja Luka, Sarajevo, Tuzla) i Crnoj Gori (Podgorica i Nikšić), gde će važiti veliki popusti na knjige za decu i mlade.

Popusti na Lagunina izdanja za jednu dečju knjigu iznosiće 25%, za dve 30%, za tri 35%, a za četiri i više knjiga za decu 40%. U Dečjim danima kulture učestvuju i drugi izdavači, popusti na njihove naslove biće 20%, dok će knjige izdavača Sun Promo i Egmont biti na popustu i do 40%. Odabrani gift program biće na popustu od 15%, dok će Lego i DexyCo asortiman biti snižen 15%, odnosno 20%. Svi popusti u okviru Dečjih dana kulture važiće i na sajtu www.delfi.rs, a za svaku kupovinu spremljeni su i pokloni.



Centralno mesto održavanja Dečjih dana kulture je knjižara Delfi SKC u Beogradu, u kojoj će tokom oba dana vikenda biti organizovan veoma zanimljiv program. Deo dešavanja odigraće se u Dexy Co kids radnji u šoping centru „Ušće“, gde će se Jana Dačović, mlada srpska Jutjub zvezda, u subotu 21. aprila od 16 do 18 sati družiti sa čitaocima i potpisivati knjigu „Lepota – vlogerski priručnik s preporukama Jane Dačović“ koja se može kupiti u svim Delfi knjižarama.

  • laguna
  • laguna
  • laguna
  • laguna
  • laguna
  • laguna


Raspored za subotu, 21. april (Knjižara Delfi SKC)

11.00 – 12.00: Štrumfovanje! Ukrasi svog omiljenog štrumfa!
12.00 – 13.00: Igramo se rečima sa Natašom Labović i Borkom Nikolić; vežbe za pravilan izgovor sa vrhunskim logopedima
13.00 – 14.00: Kratak kurs o dinosaurusima sa Dušanom Krtolicom, autorom „Enciklopedije praistorijskih životinja“
14.00 – 15.00: „Larousse – Kviz: Da li znaš?“ za male pametnjakoviće! Proveri svoje znanje i nauči nešto novo!
15.00 – 16.00: Radionica lepog govora. Glumačke vežbe i brzalice sa instruktorima UMS škole za talente
16.00 – 17.00: Nauka u kuhinji! Da li ste znali da postoji čak 26 naučnih zakona koje nikako ne smemo da prekršimo dok smo u kuhinji i spremamo svoje omiljeno jelo?
17.00 – 18.00: Promocija knjige „Izmislica“ Vesne Ćorović Butrić
18.00 – 20.00: Najzabavnija Lego radionica! Priključite se takmičenju u brzom slaganju na kojem će svi završeni radovi biti nagrađeni Lego poklončićem.


Podelite na društvenim mrežama:

Povezani naslovi
dečji dani kulture od 5 do 7 aprila u igri sa knjigom  laguna knjige Dečji dani kulture od 5. do 7. aprila – U igri sa knjigom!
27.03.2024.
I ovog aprila deca se najlepše druže sa knjigom, i to u okviru Dečjih dana kulture, još jedne manifestacije koja promoviše knjigu i čitanje na najlepši način: kroz igru i zabavu! Dečji dani kul...
više
infuzija čoveku koji posustaje predstavljene canetove ukrštene reči  laguna knjige Infuzija čoveku koji posustaje – predstavljene Canetove „Ukrštene reči“
27.03.2024.
Da je poezija u modi potvrdila je promocija prve poetske zbirke Zorana Kostića Caneta „Ukrštene reči“, koja je održana u Velikoj sali SKC-a 26. marta. Pored autora, učestvovale su književnica Ivana Di...
više
promocija romana vaskrsenje vukašina milićevića laguna knjige Promocija romana „Vaskrsenje“ Vukašina Milićevića
20.03.2024.
U četvrtak 28. marta od 18 sati u kafeteriji Bukmarker knjižare Delfi SKC biće predstavljen roman Vukašina Milićevića „Vaskrsenje“.   O knjizi će, osim autora, govoriti i Igor Perišić, knji...
više
nedeljnik u knjižarama delfi laguna knjige Nedeljnik u knjižarama Delfi
27.02.2024.
Novi broj lista Nedeljnik je na kioscima, a od petka ga možete kupiti za samo 29 dinara u svim knjižarama Delfi širom Srbije uz kupovinu bilo koje Lagunine knjige, knjige drugih izdavača ili proizvoda...
više

Naš sajt koristi kolačiće koji služe da poboljšaju vaše korisničko iskustvo, analiziraju posete sajtu na sajtu i prikazuju adekvatne reklame odabranoj publici. Posetom ovog sajta, vi se slažete sa korišćenjem kolačiča u skladu sa našom Politikom korišćenja kolačiča.