Laguna - Bukmarker - Prikaz knjige „Odakle sam bila, više nisam“ - Knjige o kojima se priča
VestiIntervjuiPromocijeAkcijeKnjiževni klubPrikazi#knjigoljupci#TriRajkeVideoKolumneNagradeKalendar

Prikaz knjige „Odakle sam bila, više nisam“

Kako opisati roman/ zbirku priča / knjigu Dejana Tiago-StankovićaOdakle sam bila, više nisam“ koju je nedavno objavila beogradska Laguna?

Kao lenjo nedeljno prepodne, osunčano i puno smeha? Kao prvo jutro po dolasku na more, dok pijuckate jutarnju kafu i gledate u veliko plavo? Ova knjiga je sve to i mnogo, mnogo više, a Tiago-Stanković brzim i odlučnim korakom grabi ka vrhu moje liste omiljenih pisaca, ikad.

„Odakle sam bila, više nisam“ je književni prvenac Tiago-Stankovića, prevodioca nobelovaca – Žozea Saramaga na srpski i Ive Andrića na portugalski, koji je autor za Lagunu preradio, dopričao, pojasnio, dopisao i izbrusio u romaneskni kaleidoskop priča, ljudi, zvukova, mirisa, boja jednog grada.

Tiago-Stanković je napisao roman o svom Lisabonu, gradu u kom živi više godina. Deo priča je objavljen na portugalskom pa ih je autor „preveo“ na „maternji jezik“, deo priča je na srpskom.

Pisac je vrlo šarmantno, beskrajno duhovito, i vešto čitaocima ponudio vinjete iz viševekovne vrlo interesantne istorije prestonice nekada svetske sile.

Od priče o Direrovom nosorogu i dedi koji se zbabio, preko priča o prijateljima, prolaznicima, rumenim krovovima lisabonskim, ulicama i stepenicama do kocke za supu, Tiago-Stanković maestralno priziva sve boje jednog fascinantnog grada bogate istorije i kulture, na momente vrlo sličnog Beogradu a zapravo potpuno različitog.

Kao vešt posmatrač sa vrsnim smislom za humor, Tiago-Stanković je u ovoj predivnoj, prelepoj knjizi uspeo da prizove i zvuke fada i mirise okeana i nedeljnog ručka i žamor glasova i veš koji se suši, začine, sunce i sve te (ne)obične ljude koji čine jedan grad onim što jeste.

Osim referenci na drage mu pisce, zanimljivosti iz istorije grada i zemlje, isečaka iz života stanovnika „Lišboe“, Tiago-Stanković nudi čitaocima nešto što nam je svima nedostajalo i što se sve ređe sreće – istinskog uživanja u čitanju i onaj dobar osećaj zadovoljstva i mira kada pročitate knjigu.

Ne mogu dovoljno da preporučim ovu knjigu. Svaki put kada mi u ruke dođe Tiagova knjiga, pomislim da je njegova najbolja i onda pročitam sledeću i shvatim da je ta bolja. Tako sam išla od Zamaleka preko Estorila i evo sada do „Odakle sam bila, više nisam“. Izdvojte vreme, ušuškajte se ispod ćebeta i zaronite u Lisabon Tiago-Stankovića. Biće vam to najbolje putovanje u životu.

Autor: Ksenija Prodanović
Izvor: Nedeljnik

 


Podelite na društvenim mrežama:

Povezani naslovi
branko anđić ništa gore od čitanja suvoparne knjige, jedino gore od toga je njeno pisanje laguna knjige Branko Anđić: Ništa gore od čitanja suvoparne knjige, jedino gore od toga je njeno pisanje
17.05.2024.
Ovogodišnji dobitnik Nagrade grada Beograda „Despot Stefan Lazarević“ u oblasti književnosti i prevodnog stvaralaštva u razgovoru za Danas govori o značaju ove nagrade, ali i o dve poslednje knjige na...
više
prikaz presfildovog romana ratnik kada vas zapuhne prašina starih rimskih puteva laguna knjige Prikaz Presfildovog romana „Ratnik“: Kada vas zapuhne prašina starih rimskih puteva
17.05.2024.
Vratio se Stiven Presfild. Autor bestselera o staroj Grčkoj – „Ognjena kapija“ i „Plime rata“ – u novom, uzbudljivom romanu „Ratnik“, pažnju je posvetio Starom Rimu. Zaplet romana je smešten u dve ...
više
prikaz knjige tajni život drveća zaljubljen u šumu laguna knjige Prikaz knjige „Tajni život drveća“: Zaljubljen u šumu
17.05.2024.
Retko je koja knjiga o prirodi privukla pažnju svetskih razmera i postala bestseler kao što je to slučaj sa naslovom „Tajni život drveća“ Petera Volebena. Zašto noćas tako šume jablanovi, tako stra...
više
ekskluzivno stiven erikson u beogradu 20 maja  laguna knjige Ekskluzivno: Stiven Erikson u Beogradu 20. maja!
17.05.2024.
Jedan od najznačajnijih svetskih autora žanra epske fantastike, Stiven Erikson, družiće se sa čitaocima u Beogradu u ponedeljak 20. maja od 17 sati u knjižari Delfi SKC. On će potpisivati svoje knjige...
više

Naš sajt koristi kolačiće koji služe da poboljšaju vaše korisničko iskustvo, analiziraju posete sajtu na sajtu i prikazuju adekvatne reklame odabranoj publici. Posetom ovog sajta, vi se slažete sa korišćenjem kolačiča u skladu sa našom Politikom korišćenja kolačiča.